2011. július 21., csütörtök

Hideg szedres joghurttorta

Nem tévesztettem pályát, nem kezdek el ezután gasztroblogot írni. Ezt a feladatot továbbra is meghagyom azoknak, akik nálam sokkal többet értenek a sütéshez, főzéshez. Viszont szeretném megosztani veletek egy igen egyszerű, és - véleményem szerint - finom sütemény receptjét.
A hétvégén a család valami édességre vágyott, ezért édesanyámmal elkezdtük nézegetni a különféle újságokat valami gyorsan elkészíthető desszert után. A kiindulási pont adott volt: szedresnek kell lennie, mert most az érik a kertben. Hosszas keresgélés után 2-3 receptet tettünk félre, ami úgy-ahogy jónak tűnt, de mégsem volt az igazi. Ezek fúziójából született meg a Hideg szedres joghurttorta, ami nem túl édes, így kiváló a meleg nyári napokra. Könnyen elkészíthető, mert nem kell a sütéssel bajlódni, ezért kezdő háziasszonyok is megpróbálkozhatnak vele. Íme a recept:

A tésztához: 15 dkg étcsokoládé
6 dkg vaj
12 dkg kukoricapehely

A krémhez: 20 dkg natúr krémsajt vagy mascarpone
35 dkg joghurt
2 dl tejszín vagy növényi habalap
4 púpos teáskanál zselatin
1/2 kg szeder
4-5 evőkanál porcukor

Díszítés: 3-4 dl tejszínhab, szeder, citromfű

A kukoricapelyhet robotgépben durvára törjük, és összedolgozzuk a már megolvasztott vajjal, és csokoládéval. A tésztát 24 cm-es, kipapírozott sütőformába nyomkodjuk, és úgy 1 órára a hűtőbe tesszük pihenni.
Beáztatjuk a zselatin 1-1,5 dl vízben.
A szedret összezúzzuk, és szitán áttörjük, hogy eltávolítsuk a magokat. (Mi ugyanis nem szeretjük, ha a magok ropognak a fogunk alatt). A gyümölcsvelőhöz hozzáadom a porcukrot, a joghurtot, és a krémsajtot, majd jól elkeverjük. A beáztatott zselatint felforralom, kevergetés mellett közepes hőfokra hűtöm vissza. Ezután beleöntöm a szedres-joghurtos keverékbe. Elegyítjük. Keményre verjük a tejszínhabot, és óvatosan ezt is a keverékhez adjuk.
Elővesszük a pihentetett torta alapot, és egyenletesen rásimítjuk a krémet. Pár órára újra visszatesszük a hűtőbe, hogy megdermedjen. (Mi 3-4 órát hagytuk állni. Aki nem tud, vagy nem akar ennyit várni, az 1 óra fagyasztás után is ugyanazt az eredményt kapja.)
Tálaláskor tejszínhabbal, friss citromfűvel és szederrel díszíthetjük.

Ebből a mennyiségből kb. 12 szelet jön ki. Ennél kisebbre nem érdemes vágni, mert egy szelet sosem elég belőle.

2 megjegyzés:

  1. Újból elkészítettük a süteményt, de most kicsit édesebb alapot szerettünk volna, ezért 1/3 étcsokit és 2/3 tejcsokit használtunk.

    Viszont a fagyasztás nem volt olyan nyerő, mert mikor elkezdett kiengedni, a krém egy kis levet engedett és picit összébb is esett.

    VálaszTörlés